• Maatwerk mogelijk

    Gratis verzending binnen Nederland

    Persoonlijke service

  • Wat is resomeren

    Wat is resomeren?

    Wat is resomeren? Resomeren van het lichaam gebeurt door een chemisch proces. Door dit proces wordt de overleden persoon ontbonden in een drukvat van staal. Voor dit chemisch proces wordt er een stof met een hoge pH-waarde gebruikt. Dit is in de meeste gevallen kaliumhydroxide dat opgelost is in heet water. Wat is resomeren? Resomeren is dus als het ware een alternatieve methode voor het begraven of het cremeren van de overledene. Soms wordt resomatie ook alkalisched hydrolyse, bio-cremeren of aquameren genoemd. Het woord resomeren is afkomstig van ‘resoma’ in het Grieks, wat zoveel betekent als ‘wedergeboorte van het lichaam’.

    Wat is resomeren en hoe werkt het?

    Een uitvaart waarbij de overledene geresomeerd wordt, gaat op dezelfde wijze als alle andere uitvaarten. Enkel de laatste stap is anders. Het lichaam wordt namelijk ontbonden door het gebruik van alkalische hydrolyse in plaats van dat het begraven of verbrandt wordt.

    Het is goed om te weten dat het lichaam alleen in een wollen of linnen wade gelegd kan worden. Tijdens het resomeren wordt er dus geen gebruik gemaakt van een kist of opbaarplank. De cabinedeur wordt geopend, het lichaam wordt geplaatst en de ruimte en het vat worden afgesloten. Het lichaam wordt hierna gewogen door sensoren en men rekent uit hoeveel water en base nodig zal zijn voor het resomeren van het lichaam.

    https://youtu.be/GOMUwE9Uk1w


    Na de voorbereiding volgt de alkalische hydrolyse: hierbij wordt een bepaalde hoeveelheid van een base en water ingebracht in het van stalen vat. Het vat wordt vervolgens onder hoge druk gezet en de vloeistoffen worden gemengd door een pomp. De temperatuur ligt tussen de 100 en de 180°C. De chemische stoffen zorgen ervoor dat het lichaam ontbindt, en de organische stoffen die zich in het lichaam bevonden, worden in de vloeistof opgenomen.
    De cabine wordt hierna leeg gemaakt er blijven alleen beenderen van de overledene en een steriele waterachtige vloeistof over. De vloeistof wordt in een waterzuiveringsinstallatie gezuiverd en stroomt opnieuw naar de watercyclus. De restanten worden gedroogd en gemalen tot een wit poeder. De poeder kan worden bewaard in een zelfgekozen urn of worden uitgestrooid.
    Het hele proces duurt 3 tot 4 uur, waarbij de meeste tijd zit in het oplossen van het lichaam.

    Duurzaamheid

    Dit proces is duurzamer dan het begraven of cremeren van een overleden persoon. Bij het resomeren komen minder broeikasgassen en fijn stof vrij, Ook gaat er geen kist of opbaarplank meer verloren.

    Meer informatie over wat is resomeren kun je lezen en zien in dit artikel van de NOS.

    ×

    Klik op een medewerker om direct contact te leggen via whatsapp of mail naar info@lalief.nl

    × WhatsApp met mij