• Maatwerk mogelijk

    Gratis verzending binnen NL.

    Persoonlijke service

  • Keramiek urn, van klei tot urn

    Iedere keramiek urn van Lalief worden handgemaakt uit een groot blok klei. Klei is een natuurlijke grondstof en de basis voor het maken van keramiek. Er zijn veel verschillende soorten en kleuren klei, verschillende glazuren en technieken. Eindeloos veel mogelijkheden dus. Hieronder neem ik je mee in het maken van de mini keramiek urn met aluminiumdraad.

    Vormen, glazuren, drogen en bakken

    Voor het maken van de keramiek urn met alluminiumdraad gebruik ik witte klei met een matte glazuur. Allereerst kneed ik de lucht uit de klei, weeg de stukken klei af op een keukenweegschaal en maak er gelijke kleinere ballen van. Daarna geef ik alle stukken klei de juiste vorm. Door het één dag te laten rusten wordt de buitenkant steviger, de binnenkant blijft zacht. Vervolgens snijd ik de urn doormidden, hol de urn uit en plak beide kanten weer aan elkaar. Voordat de klei voor het eerst gebakken kan worden moet het aan de lucht drogen. Wanneer de klei een lichte kleur krijgt en niet meer koud aanvoelt is het droog.

    Van klei tot urn, een langzaam proces

    Nu kan de keramiek urn voor de eerste keer worden gebakken op 980 graden, de bicuitstook. De keramiek urn is nu sterk en droog, maar nog poreus genoeg om glazuur op te nemen. De keramiek urn wordt geglazuurd en nogmaals gebakken op 1080 graden, ook wel de glazuurstook genoemd. Bij 200 graden mag je de oven openen, maar het beste is om de oven helemaal af te laten koelen. Even geduld hebben dus. Als alles goed uit de oven is gekomen voorzie ik alle keramiek urnen van een draadfiguur en dop.

    Keramiek urn, het maakproces | Lalief

    Een keramiek urn wordt met liefde gemaakt

    Het hele proces van vormen, drogen, bakken, glazuren en weer bakken neemt gemiddeld 3 weken in beslag. Vandaar de langere levertijd bij een urn op maat. Alle keramiek urnen voor mens en dier worden met veel liefde en aandacht gemaakt. Elke urn gaat meerdere keren door mijn handen en geen één urn is hetzelfde, wat ze stuk voor stuk uniek maken.  

    Duurzaam

    Resten klei en glazuren worden hergebruikt zo gaat er niets verloren. Het stoken van de oven kost uiteraard veel energie. De zonnepanelen op het dak van de schuur wekken de stroom voor mijn oven en atelier op. Daarnaast zorg ik er voor dat de verpakkingen van mijn keramiek urnen zoveel mogelijk te recyclen zijn.