• Maatwerk mogelijk

  Bestellingen geplaatst tussen 12-5 en 17-5 worden 18-5 verzonden

  Persoonlijke service

 • Het vlinder symbool

  Vlinder symbool, de vlinder als teken van troost en kracht.
  De vlinder is een diertje dat ons mensen door de eeuwen heen altijd heeft gefascineerd. In alle soorten levensbeschouwingen staat de vlinder symbool voor zaken die met leven en dood te maken hebben. Veel mensen die een dierbare verloren hebben, vinden dan ook troost bij het zien van een vlinder. En dat hoeft niet altijd een religieuze achtergrond te hebben. Want alleen de mooie kleuren van de vleugels van een vlinder kunnen er al voor zorgen dat je gedachten even afgeleid zijn en dat je stil kunt staan bij het moment zelf.

  De vlinder als symbool in de oudheid.

  Hoever de verhalen ook teruggaan in de tijd, in alle beschavingen uit het verleden is de vlinder een dier dat genoemd wordt. Dat geldt voor de overleveringen van de Azteken, de Egyptenaren en van de Oosterse beschavingen zoals uit China en Japan. Voor iedere bevolkingsgroep had de vlinder een andere betekenis. Bij de oude Grieken stond de vlinder symbool voor de ziel. Bij de Egyptenaren stond een vlinder symbool als een teken van geluk. En bij een Noord-Amerikaanse indianenstam stam staat een vlinder symbool voor vruchtbaarheid. Maar in de meeste beschavingen, door de eeuwen heen, staat de vlinder symbool voor onsterfelijkheid, wedergeboorte en als vertegenwoordiger van de ziel van een overledene.

  Vlinder symbool

  Waarom is een vlinder symbool van onsterfelijkheid?

  Als je naar de levenscyclus van een vlinder kijkt dan kun je spreken over een geboorte, een sterven en een wedergeboorte. Het dier komt in eerste instantie als rups ter wereld, sterft als het ware in de cocon om vervolgens als vlinder weer het leven te vervolgen. Je kunt het ook zien als een reïncarnatie, van rups tot vlinder. En dat is ook precies waar we het over hebben als het gaat over wedergeboorte. Het hindoeïsme verwoordt het zo dat na je overlijden je ziel in een ander lichaam voort zal leven. En dat betekent dat je ziel dus eigenlijk onsterfelijk zal zijn. In het christelijk geloof staat de vlinder symbool voor het aardse leven dat je achterlaat en het nieuwe, geestelijk leven dat je begint.

  De vlinder geeft hoop

  Niet iedereen zal direct aan onsterfelijkheid denken als er een vlinder voorbij vliegt. Maar toch kan het een gevoel van hoop en troost geven. Een vlinder komt kort in je nabijheid om te laten zien dat je dierbare die overleden is, nog in je nabijheid is, over je waakt en aan je denkt. Aan de andere kant kun je het ook zien als een teken dat de overledene bijvoorbeeld na een lang ziekbed, nu de vrijheid heeft om de vleugels uit te slaan, de pijn en het aardse leven achter zich te laten en als een vlinder weg te vliegen.

  Het vlinder symbool, Een teken aan de levenden.

  Behalve dat je de vlinder dus kunt zien als vertegenwoordiger van een overledene, waarbij je het gevoel krijgt dat de persoon rust heeft gevonden, kan het ook zijn dat de vlinder symbool staat voor een spirituele boodschap aan jezelf. Want als je een dierbare verloren hebt, kan het moeilijk zijn om je dagelijkse leven weer op te pakken. Je rouwproces kent vele aspecten en het is voor iedereen persoonlijk hoe je daarmee omgaat of hoelang dat duurt.

  De transformatie die een vlinder symboliseert, kan niet alleen de bevestiging zijn dat de ziel van de overledene rust gevonden heeft en verder gegaan is. Het kan ook een teken voor jou zijn dat je toe bent aan een volgende stap in het rouwproces. De transformatie houdt in dat geval in dat je een stukje van het verdriet los kunt laten en dat het plaats kan maken voor mooie herinneringen. Pas als je daar ook werkelijk aan toe bent, zul je begrijpen wat het vlinder symbool op dat moment voor jou betekent.

  Natuurlijk hoeft de vlinder niet in levenden lijve aan je voorbij te komen. Ook een sieraad, urn of afbeeldingen van vlinders hebben dezelfde symboliek en geven je niet alleen troost en rust, maar ook de kracht om door te gaan. Lees hier meer over vlinders.